Grundläggande brandsskydd
Lär dig att förebygga brand och agera säkert i händelse av brand.
Grundläggande brandskydd - Arbete förebyggande och effektivt
Denna utbildning ger era medarbetare ovärderliga kunskaper för att identifiera och förebygga brandrisker i er verksamhet. Ni lär er effektiva metoder för att minimera risken för brand genom rätt rutiner och säkerhetsåtgärder. Dessutom får ni praktiska verktyg för att agera snabbt och säkert om en brand skulle uppstå. Målet är att deltagaren ska vara medveten om riskerna vid en brand, arbeta förebyggande mot uppkomst av brand och inse vikten av snabb och säker utrymning.
Kursinnehåll
-
Brands uppkomst
-
Brandförlopp
-
Förebyggande brandskydd
-
Åtgärder vid brand och utrymning
-
Praktisk släckövning med brandsimulator
-
LSO, lagen om skydd mot olyckor
-
SBA, systematiskt brandskyddsarbete
Pris
Pris per grupp på max 20 deltagare: 11995:- ex moms.
Ca 3 timmar.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till alla slags aktörer i samhället, företag, organisationer men även privatpersoner. Inga förkunskaper krävs för att gå denna utbildning.
Kursmål
Efter utbildningen ska deltagaren vara medveten om riskerna vid en brand, kunna förebygga uppkomst av brand och inse vikten av en snabb och säker utrymning. Genom praktiska övningar ska deltagaren vara väl förtrogen med hantering av handbrandsläckare och kunna släcka brand i kläder.
Är brandskyddsutbildning ett krav?
Det beror på situationen. Enligt svensk lag har arbetsgivaren ett ansvar att vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga olyckor och ohälsa enligt Arbetsmiljölagen (AML). Detta innebär att nödvändig utbildning och information måste ges för att minimera risker på arbetsplatsen.
Brandskydd regleras dessutom av Lagen om skydd mot olyckor (LSO), som kräver att verksamheter vidtar nödvändiga åtgärder för att förebygga och begränsa brandens konsekvenser. För att minimera risken för skador orsakade av en brand, krävs det att alla på arbetsplatsen har goda kunskaper om brandrisker och hur de ska agera vid en brand. Därför bör alla anställda regelbundet genomgå en brandskyddsutbildning. Beslut om specifika lagkrav bör baseras på företagets riskanalys. För mer detaljerade regler och riktlinjer hänvisas till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt Arbetsmiljöverket.
Hur ofta bör man gå en brandskyddsutbildning?
Vi rekommenderar att genomföra utbildningen ungefär var tredje-fjärde år. Detta för att se till att både nyanställda får kunskapen samt att den alltid är enligt de senaste rekommendationerna.